ДИЗАЙН СЕРЕДОВИЩА ПІШОХІДНИХ ВУЛИЦЬ НА ОСНОВІ ПОВЕДІНКОВИХ ТИПОЛОГІЙ: ЗУПИНКА ТА ПРОХОДЖЕННЯ - Ван, Кань; Шмельова-Нестеренко, Олександра Євгеніївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. У статті досліджується категоризація пішохідної поведінки та особливості дизайну середовища пішохідних вулиць із фокусом на два ключові типи активності – зупинку та проходження. Основна мета дослідження полягає у розробці нових підходів і методологій до дизайну пішохідних вулиць, що дозволять оптимально організувати просторове середовище відповідно до потреб пішоходів. Методологія. Дослідження базується на комплексному огляді літератури та аналізі наукових публікацій, присвячених пішохідній поведінці та дизайну вуличних просторів. Використано типологічний аналіз для систематизації існуючих класифікацій пішохідної активності, із врахуванням особливостей як зупинки, так і проходження. Результати дослідження свідчать, що ефективний дизайн пішохідного середовища потребує просторового поділу на зони, призначені для зупинки та для проходження. Встановлено, що просторові характеристики, такі як ергономіка, вибір матеріалів, кольорова палітра та архітектурні елементи, відіграють ключову роль у створенні комфортного та функціонального пішохідного простору. Наукова новизна дослідження полягає у застосуванні типологічного підходу до аналізу пішохідної поведінки, що дозволило сформулювати нові концепції та методологічні рекомендації щодо дизайну вуличного середовища, орієнтованого на потреби пішоходів. Практична значущість. Отримані результати можуть слугувати теоретичною основою для подальшого планування та дизайну пішохідних вуличних просторів, сприяючи підвищенню їхньої безпеки, комфорту та привабливості, що, своєю чергою, покращить якість міського середовища.