РОЗРОБКА ДИЗАЙНУ ПЕРСОНАЖА ЧОРТА ДЛЯ ВІДЕОГРИ НА ОСНОВІ ЛЕГЕНДИ ПРО ПОДВИГ ІВАНА СІРКА НА РІЧЦІ ЧОРТОМЛИК - Базилюк, Ельвіра Володимирівна; Коза, Мар’яна Сергіївна; Стрижова, Оксана Петрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті представлено етапи розроблення дизайну персонажа Чорта – антигероя відеогри за легендою про подвиг отамана Івана Сірка на річці Чортомлик. Це дослідження сприяє інтеграції українських міфологічних сюжетів у сучасну ігрову індустрію та популяризації національної культурної спадщини через цифрові медіа. Мета роботи – розроблення дизайну персонажа Чорта з урахуванням описів вигляду істоти чорта з народних творів, історичного контексту епохи Івана Сірка, а також жанрово-стилістичних особливостей відеогри, для якої розробляється персонаж. Методологія. Використано основні принципи системного підходу в розробленні дизайну персонажа відеогри, зокрема: літературно-аналітичний, візуально-аналітичний і образно-асоціативний методи досліджень.Результати. Досліджено опис зовнішнього вигляду чорта в літературних творах українського фольклору, що стало підґрунтям для розроблення дизайну персонажа Чорта для відеогри за легендою про отамана Івана Сірка. Зібрано функціональний і естетичний мудборди, на основі яких розроблено 15 різних за концепцією тамбнейлів вигляду персонажа. Ескізна проробка складалася з етапів деталізації, пошуку стилю одягу й елементів зовнішності, вибору кольорів з урахуванням асоціацій. З урахуванням характеристики відеогри для персонажа Чорта розроблено модельні листи та бойові пози. Проведено композиційний аналіз розробленого дизайну персонажа Чорта. Наукова новизна. У статті систематизовано візуальні та наративні характеристики Чорта з українського фольклору з урахуванням історичного контексту епохи Івана Сірка. Уперше створено концептуальний дизайн персонажа Чорта як антигероя відеогри, що базується на конкретній історико-легендарній події (подвиг Івана Сірка на річці Чортомлик). Практична значущість. Розроблено дизайн персонажа Чорта для відеогри за українською тематикою з метою поширення культурної спадщини України як серед українців, так і за кордоном.