ВПЛИВ ПІШОХІДНИХ І ПАСАЖИРСЬКИХ ПОТОКІВ НА ІНЖЕНЕРНО-ПЛАНУВАЛЬНІ РІШЕННЯ ЗУПИНОК МАРШРУТНОГО ТРАНСПОРТУ - Степанчук, Олександр Васильович; Тімкіна, Світлана Юріївна; Чернишова, Оксана Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто питання щодо взаємодії пішохідних і пасажирських потоків у зоні зупинок маршрутного транспорту на магістральних вулицях міст, унаслідок чого виникають конфліктні ситуації, які впливають на комфорт, безпеку та ефективність роботи транспорту. Обґрунтовано сучасні підходи до аналізу й моделювання взаємодії потоків для забезпечення безпеки й зручності функціонування елементів міської транспортної інфраструктури з урахуванням потреб пішоходів. Метою є дослідження впливу пішохідних і пасажирських потоків на інженерно-планувальні рішення зупинок маршрутного транспорту. Автори аналізують часові витрати на посадку, висадку та очікування, а також пропонують рекомендації щодо вдосконалення організації зупинок для підвищення ефективності роботи міського транспорту. Методологія базується на огляді сучасних наукових досліджень, аналізі взаємодії пішохідних і пасажирських потоків, моделюванні конфліктних ситуацій та оцінці впливу потоків на транспортну інфраструктуру. У роботі застосовано математичне моделювання для визначення ймовірності виникнення конфліктів у різних умовах, а також експериментальні дані для аналізу часових втрат у зоні зупинок. Результати. Установлено, що неефективне планування зупинок громадського транспорту є однією з основних причин затримок і зниження якості транспортного обслуговування. Запропонована модель конфліктів дає змогу ідентифікувати найбільш критичні зони та оптимізувати їх організацію, зокрема завдяки розширенню посадкових майданчиків, розподілу потоків і створення окремих зон для очікування. Використання сучасних технологій моніторингу потоків сприяє точнішому прогнозуванню пікових навантажень й адаптації інфраструктури до змінних умов. Наукова новизна дослідження полягає у створенні універсальної моделі аналізу та прогнозування взаємодії між пішохідними й пасажирськими потоками в зоні зупинок маршрутного транспорту. Ця модель дає змогу враховувати щільність, швидкість і типи потоків для розробки інженерно-планувальних рішень, які мінімізують конфлікти та зменшують часові втрати. Практична значущість полягає в можливості впровадження розроблених рекомендацій під час проєктування й реконструкції зупинок маршрутного транспорту. Це сприятиме зменшенню затримок, підвищенню безпеки пішоходів і комфорту пасажирів, а також покращенню загальної ефективності міської транспортної системи.