ТОЛЕРАНТНІСТЬ ДЕКОРАТИВНИХ ЗЛАКІВ ДО ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ В УМОВАХ КАМПУСА ННЦ «ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ» КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА - Таран, Наталія Юріївна; Горупаха, Віта Геннадіївна; Бацманова, Людмила Михайлівна; Смірнов, Олександр Євгенович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Забруднення повітря є глобальним явищем, яке спричинене нестійким і швидким розвитком промисловості. Якість повітря погіршується з кожним днем через збільшення концентрації різних газів в атмосфері. На разі ще не розроблено жодної системи, яка б повністю видаляла забруднювачі повітря, проте природа вже створила низку систем, які певною мірою протидіють шкідливому впливу різних видів антропогенної діяльності. Деякі рослини можуть витримувати високі концентрації забруднювачів і діяти як поглиначі або фільтри, які мінімізують забруднення повітря шляхом поглинання, адсорбції, детоксикації, накопичення та метаболізму забруднення. Мета − оцінити толерантність до забруднення повітря рослин декоративних злаків у трансформованих умовах кампуса ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Методологія. Використовувалися загальноприйняті біохімічні методи аналізу рослинної сировини (визначення вмісту суми хлорофілів, аскорбінової кислоти, рН екстракту листків, відносний вміст води), статистичні методи аналізу. Результати. Рослини, які можуть адаптуватися до більш високих концентрацій забруднювачів, можуть бути запропоновані як толерантні види і використовуватись як поглиначі забруднення. У цьому дослідженні було вивчено індекси толерантності до забруднення повітря (АРТІ-індекс) декоративних злаків Міскантусу китайського сорту Zebrinus, Міскантусу китайського сорту Silberfeder, Пенісетуму лисохвостого сорту Hameln, які зростають у трансформованих умовах кампуса ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка. АРТІ-індекс широко використовується для визначення реакції рослин на забруднення повітря, заснований на фізіолого-біохімічних параметрах –маркерах функціонального стану рослин, таких як загальний уміст хлорофілу в листках, рН екстракту листків, уміст аскорбінової кислоти, відносний уміст води. Озеленювачі використовують APTI для відбору толерантних видів рослин, для ранжирування рослин за рівнем толерантності до забруднення повітря. Наукова новизна. Проведені дослідження декоративних злаків родів Miscanthus та Pennisetum, які зростають у трансформованих умовах міського біотопу, вказують, що рослини є толерантними до забруднення повітря, сухості ґрунтового покриву та надмірної кількості повітряних мас як за ознаками декоративності, так і за фізіологічними параметрами стійкості, що дає змогу рекомендувати їх для широкого використання у ландшафтному дизайні міських просторів. Практична значущість. Індекс толерантності до забруднення повітря є чудовим підґрунтям для відбору рослин для створення зелених смуг для пом’якшення забруднення повітря. Відбір толерантних видів рослин сприятиме створенню бази даних, яка може допомогти озеленювачам проєктувати зелені пояси навколо промислових підприємств і національних автомагістралей.