АКАДЕМІЧНИЙ ТА РЕАЛІСТИЧНИЙ МЕТОДИ ПЛАСТИЧНОГО ВИСЛОВЛЕННЯ У ТВОРЧОСТІ АРСЕНА САВАДОВА - Доценко, Дмитро Сергійович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета – виявити особливості використання реалістичної й академічної живописної пластики Арсеном Савадовим у його творчому доробку сер. 1990-х – 2010-х років. Визначити основні формально-композиційні принципи та простежити процес розвитку і трансформації творчого методу митця у живописі зазначеного періоду. Методологія. У ході дослідження був застосований комплексний підхід, що включає індуктивний, описовий, порівняльний, хронологічний та джерелознавчий методи, а також мистецтвознавчий аналіз візуальних джерел. Результати. Проведено формально-композиційний аналіз етапних творів автора протягом зазначеного періоду. Виявлено процес трансформації композиційних прийомів та елементів, а також визначено основні стилістичні риси досліджуваних творів. Простежено роль методу реалістичного та академічного письма і виявлено характерні стильові особливості живописного доробку митця. Наукова новизна. Творчість відомого сучасного українського художника Арсена Савадова у цій статті вперше досліджується з погляду впливу та застосування методів реалістичного й академічного живопису. Визначено та охарактеризовано риси живописного стилю Арсена Савадова, який демонструє художньо-образні й символьні трансформації упродовж зазначеного періоду творчості митця. Практична значущість. З огляду на існування невеликої кількості досліджень, присвячених творчості Арсена Савадова, ця стаття доповнює розуміння процесу формування живописного доробку однієї з найбільш помітних постатей Нової хвилі та сучасного українського мистецтва. Матеріали дослідження також можуть бути використані як обґрунтування актуальності застосування традиційних мистецьких практик та методів під час створення сучасних художніх творів.