ПРОСТОРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ТОРГОВИХ ЦЕНТРІВ В УМОВАХ АДАПТАЦІЇ ЇХ У СУЧАСНЕ КУЛЬТУРНО-ПОБУТОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ МІСТА - Кюнцлі, Романа Василівна; Степанюк, Андрій Володимирович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета дослідження полягає в аналізі та дослідженні трансформацій сучасних торгових центрів у розвинутих країнах світу, які адаптуються до нових культурно-просторових вимог міст. Автори прагнуть висвітлити важливість креативних змін в архітектурному дизайні та розвитку інфраструктури торгових центрів, зокрема з акцентом на створення зелених зон, інтеграцію культурних та розважальних об’єктів, а також на підтримку сталого розвитку міських територій. Методологія дослідження включає: Аналіз тенденцій та змін в архітектурі торгових центрів: Автори здійснили огляд трансформацій торгових центрів у розвинутих країнах світу. Особлива увага приділяється впливу технологічного прогресу та комп’ютеризації на зміну архітектурного середовища. Дослідження впливу інновацій та нових технологій: Аналізуються зміни в об’ємно-просторових рішеннях будівель і споруд, спричинені інформаційними технологіями та розвитком інтернет-економіки. Порівняльний аналіз міжнародного досвіду: Досліджується досвід розвинутих країн у сфері адаптації міського середовища до нових культурно-просторових вимог. Оцінка впровадження нових функцій у торгових центрах: Вивчаються нові функціональні зони, зокрема зелені зони, культурні та розважальні об’єкти, що інтегруються в сучасні торгові центри. Оцінка сталого розвитку: Аналізується роль сталого розвитку в контексті перетворення міських територій, включаючи адаптацію торгових центрів до екологічних вимог та інтеграцію культурних аспектів. Цей комплексний підхід дозволяє авторам охопити різні аспекти трансформації торгових центрів і їх вплив на розвиток міського середовища. Результати дослідження свідчать про подальшу еволюцію торгових центрів, де увага акцентується на психо-емоційному комфорті відвідувачів. Сучасні тенденції просторової трансформації торгових центрів передбачають створення середовища, яке максимально наближене до природного та відповідає вимогам екологічності й комфорту, сприяючи гармонійному перебуванню людей у таких просторах. Наукова новизна. Визначені нові підходи до трансформації торгових центрів у контексті сучасних культурно-просторових змін міст. Дослідження демонструє, як новітні архітектурні рішення та креативні просторові моделі можуть відповідати сучасним потребам урбаністичного середовища. Окреслені проблеми і виклики, які постають перед архітекторами та містобудівниками у процесі просторової трансформації торгових центрів, особливо в умовах, що відбуваються в Україні, враховуючи зарубіжний досвід. Практична значущість. Практична значущість даного дослідження полягає в тому, що воно надає цінні рекомендації для архітекторів, міських планувальників і власників торгових центрів щодо адаптації старих об’єктів до сучасних культурно-просторових вимог. Дослідження підкреслює важливість креативних підходів до архітектурного дизайну та інтеграції нових функціональних зон, таких як зелені зони, культурні та розважальні об’єкти. Це сприятиме розвитку комфортних і екологічних міських просторів, які відповідають потребам сучасного населення. Отримані результати можуть бути використані для реструктуризації та ревіталізації торгових центрів в Україні, що дозволить їм ефективно реагувати на виклики сучасного міського середовища.