ОЗЕЛЕНЕННЯ ДАХІВ. ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. НАЙКРАЩІ ПРИКЛАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Карпенко, Катерина Валеріївна; Белава, Вікторія Назарівна; Ольхович, Ольга Петрівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
У даній статі подається огляд на перспективу особливостей озеленення дахів, як в Україні, так і у світі. Проведено розбір значення, що таке озеленення дахів, їх історія, види та схема з озеленення, а також приклади даних дахів у світі та Україні. Проаналізовано історію зелених насаджень на покрівлях і з’ясовано, що минуле та сьогодення тісно пов’язане. У наш час це дає змогу переглянути, які прийоми та технології використовували прабатьки, щоб вдосконалити власні. Вивчення закордонного досвіду показує, на скільки це може бути практично та актуально в Україні. Метою дослідження було проаналізувати переваги та недоліки створення горизонтальних садів на дахах будівель з детальним розбором схеми монтажу. Методологія дослідження створена на основі літературних джерел та архівних матеріалів. Результати аналізу статті дають зрозуміти, що створення зелених покрівель мають значну роль у формуванні комфортних умов для населення планети Земля, так як вони доповнюють та урізноманітнюють біотичну складову навколишнього середовища, сприяють очищенню повітря та покращенню температурного режиму будівель та оточуючої території, є фактором екологічності та енергоефективності житла. Наукова новизна: виявлено, що озеленення дахів зводиться до з’ясування ключової ролі «green roof» у популяризації даного напрямку серед населення та їх практичному застосуванню у світі. Практична значущість статті орієнтується на огляд важливих аспектів при створенні зелених покрівель, що дає підставу розглядати це як нове сучасне середовище серед багатоповерхівок. Наближення до природи сприятиме до ефективного співіснування та розуміння людей, тварин та рослин між собою.