КУЛЬТУРОТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСАНКИ В ЕТНОДИЗАЙНІ - Сиваш, Ілона Олегівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
У статті розглядається сучасна тенденція використання писанок у дизайні сучасного інтер’єру з урахуванням їх культуротворчого потенціалу. Мета. Визначити можливості використання української писанки в етнодизайні для реалізації потенціалу автентичного українського народного мистецтва у дизайні сучасного інтер’єру. Методологія. Методологія дослідження базується на історичному, аналітичному і системному методах. Для виявлення особливостей етносимволіки писанок різних регіонів України використовується історичний метод. Компаративний метод використовується для співставлення схожості та відмінності писанок з традиційними візерунками. Для визначення і систематизації символів, які найчастіше зображають на писанці, використовується семіотичний метод. Результати досліджень показали, що українська писанка в культурі сучасності в інтер’єрі виступає водночас як матеріальний об’єкт, символ та образ, який водночас має оберегові властивості для свого власника. Наукова новизна. Полягає у поглибленому дослідженні культуротворчого потенціалу української писанки як носія символічного коду національного мистецтва в етнодизайні і можливостей її використання у дизайні сучасного інтер’єру. Практична значущість. Писанка будучи декоративним елементом інтер’єром також усвідомлюється людиною як оберіг з певним сакральним значенням. Використання писанкових композицій в дизайні сучасного інтер’єру здатне підтримати традиції виготовлення української писанки на всіх рівнях. Володіючи потужним потенціалом творення культури писанка як частина народного мистецтва дозволяє зберегти українські традиції, формує ментальність українців у цілому і спонукає кожного до самопізнання.