НЕЙРОМЕРЕЖІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОТОХУДОЖНИКА: СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Сафронова, Анна Валеріївна; Сафронова Oлена Oлексіївна; Сафронов, Валерій Костянтинович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета дослідження полягає у комплексному теоретичному вивченні і систематизації напрямів використання нейромережі штучного інтелекту у мистецтві фотографії, визначенні перспектив використання цього інструментарію у професії фотохудожника Методологія. Тестування і комплексний компаративний аналіз можливостей сучасних комп’ютерних програм, що використовують нейротехнології, системний аналіз і узагальнення наукових джерел дотичних до тематики дослідження Результати. Досліджено можливості штучного інтелекту, як засобу для створення фотографічного зображення комерційного, масового та мистецького характеру. Існуюче різноманіття програм, що використовують штучний інтелект, запропоновано умовно розділити на ті, що надають технічну допомогу фотохудожнику в обробці фотографій, і ті, що направлені на створення унікальних зображень, згенерованих за допомогою текстового запиту, вихідного зображення, або їх поєднання. Надано оцінку можливостей найбільш затребуваних програм кожного типу. На основі їх ретельного аналізу визначені перспективи розвитку жанрів фотографії, а також розглянуто питання щодо авторського права на візуальні роботи, створені у колаборації фотохудожник – програма штучного інтелекту. Наукова новизна статті полягає у введенні в науковий обіг поняття типології програм, що використовують засоби штучного інтелекту у візуальному мистецтві, визначенні шляхів розвитку жанрів художньої фотографії і фотографії загалом, частково або повністю створених за допомогою технологій штучного інтелекту Практична значущість роботи полягає у формуванні цілісної картини щодо сучасного стану і перспектив використання програмних засобів з впровадженням технологій штучного інтелекту у професії фотохудожника