ДИЗАЙН МЕБЛІВ ДЛЯ СИДІННЯ ЗОН ОЧІКУВАННЯ АЕРОВОКЗАЛІВ ЯК ОСНОВА ПАСАЖИРСЬКОГО ДОСВІДУ - Новік, Ганна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Сучасний тренд в облаштуванні інтер’єрів терміналів аеровокзалів є пасажироцентристський підхід, коли ключовою вимогою є формування позитивного досвіду мандрівників. В контексті цієї тенденції найвагомішими для дизайнера зонами терміналу стають зали очікування вильоту після проходження контролю – саме тут можливо створити для пасажирів відчуття «місця», зупинки нав’язливого руху, середовище антистресу, в якому і сформується потрібний досвід. Ключову роль у створенні досвіду пасажирів в зоні очікування грають меблі для сидіння. Метою є розкриття можливостей дизайну меблів для сидіння зон очікування аеровокзалів як основи створення пасажирського досвіду. Методологія. Дослідження проводилося на основі порівняльного аналізу інтер’єрів терміналів міжнародних аеропортів, продукції провідних компаній, – виробників меблів для громадського середовища, досвіду проєктувальників і користувачів. Результати. Визначено, що поряд із класичною на сьогоднішній день прямолінійною конфігурацією сидінь на балці, поширюються варіанти: формування осередків з різною кількістю місць з опційним додаванням стільниць, які дозволяють зв’язувати сидіння в гармонійну композицію, забезпечуючи круговий огляд навколишнього середовища та створюючи соціальні простори для груп; модульних лав, як прямолінійних так і криволінійних у плані, що складаються в різні геометричні композиції, часто виконуються в контрастних кольорах і доповнюють класичні сидіння; застосування м’яких меблів, в тому числі з каталогів відомих виробників меблів для житлового простору. Загальна тенденція полягає у пом’якшенні форм і напрямів розташування, що наближає штучне середовище терміналу до природніх форм. Квінтесенцією цієї тенденції є біофільний напрямок, – модулі з гнутих фанерних ламелей, зібрані на криволінійній балці. За будь-якого дизайну при проєктуванні меблів для очікування необхідно дотримуватися вимог ергономіки: меблі повинні забезпечувати правильну підтримку тіла та можливість зміни пози, включати інтегровані функції. Дизайн самих сидінь та логіка їх просторового розташування впливають на організацію простору в залі очікування, формують різні сценарії соціального спілкування для зручного перебування пасажирів за максимального використання простору. Наукова новизна. Вперше докладно розглянуто напрями дизайну меблів для сидіння в зонах очікування як чинників формування пасажирського досвіду. Практична значущість. Визначені умови створення функціональних та естетично привабливих меблів для сидіння в зонах очікування зведені у рекомендації для проєктувальників щодо розробки їх дизайну.