ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРОЄКТУВАННЯ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИХ СПОРТИВНИХ ЦЕНТРІВ - Роде, Вікторія Олегівна; Костюченко, Ольга Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті проведено дослідження існуючої світової практики проєктування багатофункціональних спортивних центрів. Розглянуто питання розвитку сучасних багатофункціональних спортивних центрів в Україні. Мета. Обґрунтувати і визначити тенденції розвитку архітектури спортивних споруд, а також їх багатофункціональне призначення; розглянути світову практику проєктування спортивних споруд; провести порівняльний аналіз методик, прийомів і технологій, а також будівельних матеріалів, які використовуються під час будівництва спортивних споруд у Європі з аналогічним рішенням в Україні. Методологія. Для обґрунтування результатів використовується аналіз літературних джерел та іноземного досвіду. Результати досліджень показали такі основні принципи проєктування спортивних центрів: інтеграція з природним середовищем, використання новітніх технологій, гнучкість використання простору, спеціалізовані спортивні об’єкти для певних видів спорту. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі та формуванні багатофункціональних спортивних центрів, а також їхнього впливу на навколишнє середовище. Дослідження охоплює не тільки архітектурні складники, а й новаторські методи використання інтерактивних технологій. Практична значимість. Основних принципів проєктування багатофункціональних спортивних центрів можуть бути використані у практичній діяльності дизайнерів та організації дозвілля, що дасть змогу впровадити під час їх проєктування креативні ідеї та ефективні засоби створення гармонійного середовища.