ДО ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ УНІФІКОВАНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ТОПІАРНИХ ФОРМ РОСЛИН - Гончаренко, Яніна Вікторівна; Олексійченко, Надія Олександрівна; Подольхова, Маріанна Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета. Формування уніфікованої класифікації топіарних форм рослин на основі порівняння і критичного аналізу існуючих розрізнених класифікацій, що розроблені науковою спільнотою у сучасній ландшафтній архітектурі. Методологія. Базисом для проведення досліджень є середовищний підхід. Матеріалами для досліджень слугували результати проведених натурних обстежень ландшафтних об’єктів у м. Чернівці упродовж 2022–2023 рр. (Чернівецька область). Для збору матеріалу були використані загальнонаукові (емпірічні методи, аналіз, синтез та узагальнення інформації) та спеціальні методи (візуальні, дендрологічні, ландшафтні, флористичний аналіз, фотофіксація) дослідження. Результати. У статті актуалізовано важливість створення естетичного середовища для людини, яке еволюціонує разом із цивілізаціями. Наведено критичний аналіз класифікацій топіарних форм, якими користуються закордонні й українські науковці. Актуалізовано проблеми, що виникають при розробці класифікацій. Виявлено значні розбіжності у класифікаціях, що робить неможливим порівнювати результати отримані на основі класифікацій різних авторів. Для формування уніфікованої класифікації запропоновано додаткові ознаки топіарних форм із можливістю розкриття декоративних якостей. Зроблено акцент на урахуванні морфобіологічних властивостей рослин: наявність колючок, шипів, емергенців, отруйність й алергенність. Наукова новизна. Удосконалено і уніфіковано існуючі класифікації топіарних форм, які зведено до класифікацій живоплотів і топіарних форм. Практична значущість. Використання єдиної класифікації дасть можливість отримувати достовірні результати і порівнювати їх за комплексом ознаками. Також її можна використовувати в якості шкали для оцінки декоративності топіаріїв, що проявляється не лише в цікавих геометричних формах, але й в динаміці кольорів листків, квіток, плодів; сезонному розвитку; тривалості певних фаз вегетації.