ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РОЗВИТКУ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ - Шершунович, Аліна Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Стаття має на меті показати важливість пам’яток архітектури, зокрема об’єктів Васильківського укріплення Київської фортеці, та як сучасний розвиток міст впливає на розформування територій історично важливих споруд. Також описано, які шляхи подолання існують у наш час та як задіяти об’єкти, щоб вони забезпечували розвиток місцевих ініціатив. Методологія дослідження базується на системному підході, який включає аналіз досліджень пам’яток архітектури та прилеглої забудови, хронологію будівництва та розробку концепції збереження історичної спадщини. За рахунок цього розроблено рекомендації щодо формування адаптації історичних споруд під сучасні функції в системі туристичного маршруту. У статті розглянуто актуальну проблему збереження історичної спадщини. В результаті визначено особливості адаптації історичних комплексів під сучасні функції на прикладі Київської фортеці. Запропоновано інтегрувати пам’ятки архітектури або ландшафту для стимулювання розвитку економіки та підтримки культурного розвитку. Основною пропозицією є створення культурного середовища, який включатиме в себе історичний музей та пішохідну меморіальну алея. Запропоновано використання сучасних технологій в музейній справі з метою покращення кількості відвідування та залучення нової аудиторії. В статті розглядаються інноваційні підходи, такі як розширена реальність, віртуальні тури, інтерактивні виставки та мобільні додатки, які сприяють більш цікавому та змістовному дозвіллю відвідувачів. Для досягнення цієї мети запропоновано пристосувати пам’ятки культури для проведення культурних заходів, концертів, виставок та інших подій. На основі цього також надано рекомендації замінити традиційні формати експозицій та виставок на більш сучасні та націлені на створення динамічного відвідування.