ГАЗОН В ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ МІСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Таран, Наталія Юріївна; Косик, Оксана Іванівна; Бацманова, Людмила Михайлівна; Туріца, Павло Петрович (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті висвітлюються малодосліджені питання складових газонної індустрії з позицій екології газонних біотопів та фізіології газонних трав, які визначають сталість урбоценозів завдяки властивості протистояти впливу глобальних змін клімату. Вказані шляхи їх розвитку, експлуатації та гармонізації. Показано, що газони є невід’ємною частиною об’єктів зеленого будівництва, будь-якої зеленої композиції. Розглянуто екологічні, кліматоформуючі, соціальні, культурні, історичні та символічні функції газонів. Показано, що для успішної експлуатації газонів необхідно врахувати вплив глобальних змін клімату, відповідно оптимізувати видовий склад газонних трав, які є стійкими до посухи та витоптування. З’ясування екологічної ролі газонів у формуванні мікроклімату урбанізованих просторів дозволить розробити методологічні підходи раціональної експлуатації газонів з урахуванням впливу глобальних змін клімату. Одним із перспективних представників злакових для створення газонів є види роду Cynodon, зокрема свинорий пальчастий Cynodon dactylon (L.) Pers. Застосування свинорию пальчастого при створенні газонної дернини в урбосередовищі суттєво покращить декоративність газонних покриттів при значній економії ресурсів для зрошення. Рекомендовано формувати одновидовий біотоп Cynodon dactylon в міських газонах, обмежити процес насіннєвого розмноження шляхом косіння газону до виходу травостану в фазу колосіння, контролювати перенос дернини для запобігання засмічення прилеглих агроценозів та садових ділянок. Необхідно зазначити, що такі газонні покриття при довгостроковій експлуатації в умовах урбанізованих просторів є більш привабливими у вартості їхнього використання та догляду. Для планування газонів з метою покращення еко-санітарного стану міста з урахуванням особливостей, викликаних глобальними змінами клімату, необхідне залучення та тісна співпраця ботаніків, фізіологів рослин, селекціонерів, екологів, ландшафтних дизайнерів, що дозволить новітні наукові розробки втілювати в прикладні проекти.