ТВОРЧИЙ ПОШУК ДИЗАЙНЕРА-ГРАФІКА, НАРОДНОГО ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ ЮЛІЯ СКАКАНДI - Петрушевська, Христина Андріївна; Скаканді, Юлій Юлійович (Теорія та практика дизайну, 2023)
Досліджуються біографія та творчі пошуки народного художника України Юлія Скаканді, знакові графічні твори митця, щоб виявити характерні риси творчості, сформовані в результаті його пошуків. Наводяться основні факти із життя дизайнера-графіка й особистості, що справили особливий вплив на його мистецьке світосприйняття. Розглядаються основні стилі та техніки, у яких працює народний художник України Юлій Скаканді. Висвітлюються філософська позиція митця, його ставлення до мистецтва та художника-творця, проводиться аналіз художніх засобів і технологічних особливостей, а також окремі твори митця. Його найяскравішими знаковими творами є серія кольорових гравюр, що відображають побут українських гуцулів, а також кольорові офорти з історичної серії «Народні месники», серії офортів «Мрії назустріч» і «Шляхами війни». Основними творчими здобутками Юлія Скаканді є: перша премія Національної спілки художників України на виставці «Молодість країни»; Міжнародне бієнале в Італії – перша премія (графіка), 1993 рік; перша премія (живопис) у 1995 році; перша премія (акварель) у 2015 році. Митець є членом Національної спілки художників України з 1997 року, членом Спілки дизайнерів України із 2007 року, народним художником України із 2018 року. Він є професором кафедри дизайну Державного університету інфраструктури та технологій (місто Київ). Юлій Скаканді є щирим патріотом і з дитинства закоханий у широкі полонини Закарпаття, незважаючи на свої подорожі за кордон і дослідження інших культур, він ніколи не забуває про своє коріння. Навпаки, уважає, що кожен митець має подорожувати для естетичного збагачення, і таке життя допомагає глибше оцінити культурні скарби власної батьківщини. Мета. Дослідити біографію та творчі пошуки народного художника України Юлія Скаканді, проаналізувати знакові графічні твори митця, щоб виявити характерні риси творчості, сформовані у результаті його пошуків. Методологія. У статті використано традиційні наукові методи історичного аналізу, порівняльного аналізу, метод системно-структурного аналізу. Результати. Досліджено художні пошуки Юлія Скаканді, виявлені основні риси власного стилю. Наукова новизна. Уперше системно досліджуються творчі пошуки професора Юлія Скаканді для виявлення характерних рис його творчості. Проводиться узагальнювальний огляд його мистецьких здобутків. Практична значущість. Даний матеріал може бути використаний у культурно-освітньому процесі під час підготовки дизайнерів-графіків, мистецтвознавців, художників-живописців.