СЕМАНТИКА МЕТЕЛИКА В ДРУКОВАНІЙ ГРАФІЦІ АРКАДІЯ ТА ГЕННАДІЯ ПУГАЧЕВСЬКИХ - Романенкова, Юлія Вікторівна; Єфімов, Юрій Володимирович; Синявська, Наталія Віталіївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Статтю присвячено творчості представників київської школи друкованої графіки Аркадія та Геннадія Пугачевських, що відомі як своєю графікою у техніці гравюри на пластику, так і книжковим знаком, і кольоровим, і чорно-білим. Мета наукової розробки – актуалізувати малодосліджену та недостатньо популяризовану творчість київських майстрів високого друку. Ця мета може бути досягнута передусім завдяки аналізу символізму їх гравюри на прикладі семантики образу метелика, який є одним з найуживаніших символів графічного доробку художників. Методологія. Аналіз матеріалу виконаний завдяки залученню інструментарію комплексного, компаративного, хронологічного, іконографічного методів, що дозволили всебічно розглянути творчість представників двох генерацій, порівняти особливості їх художньої мови, принципи образотворення, виокремити комплекс стилістичних рис кожного. Це дозволило проаналізувати значення символізму графіки А. та Г. Пугачевських на прикладі семантики метелика в їх творчості. Результати. Творчість Аркадія та Геннадія Пугачевських, представників київської школи високого друку, є плідним матеріалом для створення уяви про принципи образотворення сучасних графіків, аналізу їх тяжіння до символізму художньої мови. Зроблено компаративний аналіз комплексу стилістичних рис індивідуальних творчих манер представників різних генерацій на прикладі ксилографії А. та Г. Пугачевських. Основним матеріалом для мистецтвознавчого аналізу виступає корпус гравюр на пластику, композиції яких містять образ метелик як одного з найбільш уживаних символів графіки цих двох київських митців. Позиціоновано метелика як символ, семантика якого розглянута, індикатор технологічної вправності авторів, вдалий інструмент можливості демонстрації професійного рівня майстра друкованої графіки, який знається на багатоколірні ксилографії. Наукова новизна. Стаття є однією з нечисленних розвідок, які присвячені творчості київських майстрів високого друку, які знаються передусім на багатоколірній гравюрі на пластику. Семантика метелика в корпусі їх гравюр як окрема царина мистецтвознавчого аналізу стала об’єктом наукового інтересу вперше. Практична значущість розвідки. Проаналізовано багатоколірні гравюри, надруковані з п’яти та більше дошок, акцентовано складність процесу друку естампу при суміщенні кольорів, низка з них аналізовані вперше, що може слугувати підґрунтям і для подальших наукових, і для навчально-методичних розвідок, присвячених технологічному аспекту друкованої графіки.