ДИЗАЙН МАНЕКЕНІВ У ДИСКУРСІ МУЛЬТИКУЛЬТУРАЛІЗМУ - Лю, Пейвей; Лагода, Оксана (Теорія та практика дизайну, 2023)
Автори статті розглядають дизайн манекенів як один із перспективних і самодостатніх напрямів сучасної дизайн-практики й акцентують увагу на впливі на цю сферу такого явища глобалізованого суспільства, як мультикультуралізм. Мета. Метою дослідження є виявлення тенденцій, що сформувалися в дизайні манекенів через вказаний вплив, а також установлення тих обставин, які їх зумовили. Методологія. Для реалізації цієї мети визначена методологія, яка включає історично-культурологічний підхід, у межах якого аналізу підлягають процеси стилізації зовнішності манекенів – модифікації тіла й обличчя. Завдяки історично-порівняльному й образно-стилістичному аналізу показано, як відбувалася сегментація застосування тих чи тих стилізацій манекенів в індустрії моди. Результати. Виявлено, що дизайн манекенів зазнав кардинальних концептуальних змін протягом свого розвитку. Вони формувалися від детального копіювання анатомічно-реалістичних форм манекенів до крайньої стилізації цих форм у манекенах як арт-об’єктах. Від стилізації манекенів під реальних людей до стилізації моделей на подіумах під модифіковані й ідеалізовані форми манекенів. Установлено, що на початку ХХІ століття актуалізувалася тенденція щодо стилізації тіл манекенів під представників окремих етнічних (національних) груп, що й зумовлено концептом мультикультуралізму. Показано, що значну роль у цьому відіграють сучасні технології, зокрема 3D-моделювання та друку. Наведено приклади розробок таких манекенів відомими брендами. Автори послідовно доводять роль і значущість дизайну манекенів, який відповідає сучасним суспільним запитам у дискурсі панівних тенденцій глобалізації та мультикультуралізму. Наукова новизна. Власне, саме розкриття вказаного аспекту становить наукову новизну дослідження та у найближчий час матиме реальне практичне застосування в дизайні манекенів, у стилізації їхнього тіла, зумовлених тенденціями моди та трендами візуального мерчандайзингу та візуальної культури сучасності загалом.