ЕКСПЛУАТАЦІЙНА ОЦІНКА СТАНУ КОНСТРУКЦІЙ АВТОДОРОЖНІХ МОСТІВ В УКРАЇНІ - Талавіра, Геннадій Миколайович; Дубик, Олександр Миколайович (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета. Проаналізувати чинники, які впливають на експлуатаційну оцінку автодорожньої мостової споруди в різних умовах експлуатації, оцінити вплив показників умов руху транспорту автодорожнім мостом, показника оцінки ситуацій і пропуску води під мостовою спорудою, завдяки чому зробити оцінку вантажопідйомності та режиму експлуатації. Методологія. Установлено, що вже понад 50 років учені різних країн працюють над проблемою оцінювання технічного стану штучної споруди автомобільного транспорту під час експлуатації. Відомо, що протягом життєвого циклу стан штучної споруди поступово погіршується, тому в системі експлуатаційної роботи потрібна добірка критеріїв, за допомогою яких можна мати відповіді на такі питання: 1) наскільки поточний стан автомобільної штучної споруди відповідає її функціональному призначенню? 2) як швидко з’явиться необхідність ремонту всієї споруди, або одного з її основних конструктивних елементів? 3) на який термін безвідмовної роботи автомобільної штучної споруди можна розраховувати? 4) як зручніше оптимізувати та розрахувати видатки на ремонт і реконструкцію? Проаналізовано, що щоденна практика експлуатації автомобільних штучних споруд може ставити й інші подібні питання. Результати. Запропоновано нову методику, за якою стан автодорожніх мостів буде оцінюватись балами – 5, 4, 3, 2, ця методика надасть більш скорочену характеристику стану автодорожнього мосту залежно від експлуатаційного технічного стану. Наукова новизна. Уперше схарактеризовано закономірності аналізу загальної експлуатаційної оцінки автодорожніх мостів відповідно до експлуатаційних оцінок різних чинників впливу. Практична значущість. Практична значущість статті полягає в тому, що завдяки шифруванню за запропонованою методикою оцінювання стану автодорожніх мостів одразу можна визначити характеристики технічного стану із залишковим терміном служби елементів залежно від впливу перелічених коефіцієнтів стан.