СЦЕНАРІЇ ГОЛОВНИХ ВУЛИЦЬ ТА ЇХНІ СКЛАДОВІ - Буравченко, Сергій Григорович (Теорія та практика дизайну, 2023)
Організація сприйняття об’єктів архітектури в часі як сценаріїв є одним із напрямів архітектурного проєктування, який дозволяє приєднати рівень емоційної виразності й інформативності архітектури до інших сучасних мистецтв, за допомогою їхніх методів і усталених моделей. Мета. Мета статті – визначення й обґрунтування сценарних моделей організації головної вулиці на основі інтерпретації форм мистецтв, що розгортаються в часі, а також на підставі дослідження закономірностей сприйняття архітектурного середовища у громадському та швидкісному транспорті. Методологія. Методологія досліджень базується на вивченні й інтерпретації моделей формування об’єктів архітектури 3-го порядку (містобудівних ансамблів) і виокремленні в цих моделях компонентів архітектурного об’ємного проєктування. Результати. Результати дослідження охоплюють визначення суттєвих тенденцій проєктування головних вулиць великих місць, класифікації композиційних компонентів великої вулиці та послідовностей їх організації у процесі сприйняття під час руху у транспорті, імплементацію виявлених закономірностей у сучасний проєктний процес. Наукова новизна підходу базується на єдиній методології використання сценарних методів і пошуку формалізованих схем оптимального розгортанні композиції у просторі та часі, урахуванні динамічного сприйняття у транспортних засобах. Практична значущість виявлених моделей полягає в тому, що архітектор з урахуванням запропонованих форм містобудівної та проєктної документації може активізувати сприйняття магістральної вулиці.