ОЗЕЛЕНЕННЯ БАЛКОНІВ У МІСЬКИХ ПРОСТОРАХ УКРАЇНИ ТА НІМЕЧЧИНИ - Косик, Оксана Іванівна; Павленко, Анна Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2022)
У статті розглядаються питання дизайну та озеленення балконів як невід’ємної частини зеленої інфраструктури урбанізованого середовища, які в сучасному світі стають новими платформами для відпочинку і соціальної взаємодії. Розкриваються їхні унікальні природні, комунікативні та соціальні особливості. Наголошується на екологічному потенціалі балконів та їх ролі у боротьбі з глобальними змінами клімату. Описано переваги створення балконів в сучасному міському просторі. Проаналізовано основні тенденції озеленення балконів у Німеччині. Продемонстровано їх практичну та естетичну роль у міському ландшафті. Описано феномен дизайну та особливості озеленення українських балконів. Проведено порівняльну характеристику та з’ясовано відмінності культури у створенні балконів в Україні та Німеччині. Запропоновано оптимальний асортимент рослин, використання яких є найбільш доцільним для сучасного дизайну балконів в обох країнах. Українці активно переймають найкращі європейські тренди та вдало застосовують їх. Наслідком цього є зростання щороку кількості естетично привабливих і якісно озеленених балконів в усіх містах країни. Правильне функціонально-організоване озеленення балконів є важливим у сучасній урбанізації міст та зумовлене бажанням людей якісно відпочивати і мати власний зелений простір. Цей факт спонукає нас по новому переосмислити проектування і озеленення цих відкритих міських просторів.