КОМПЛЕКСИ БЕЗПІЛОТНИХ ПОВІТРЯНИХ СУДЕН: МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМИ ЕРГОДИЗАЙНЕРСЬКИХ ВИМОГ І ПОКАЗНИКІВ - Рубцов, Анатолій Львович; Свірко, Володимир Олександрович; Остроумов, Іван Вікторович (Теорія та практика дизайну, 2022)
У основі статті – результати досліджень та формування на їх основі заходів з підвищення ефективності, безпечності та комфортності експлуатації безпілотних авіаційних систем на базі системного застосування ергодизайнерських принципів, методичних прийомів та методів їх проектування і експлуатації; розроблення ергодизайнерських методик, показників і вимог до забезпечення розроблення комплексів безпілотних повітряних суден (КБПС) та відповідних правил і методичних заходів з їх застосування на основі всебічного врахування людського чинника при створенні таких систем. Стаття є продовженням публікації у 25 випуску цього збірника наукових праць [1], де авторами запропоновано підхід до проектування і експлуатації КБПС, за якого ергодизайн розглядається не лише як прогресивна методологія створення та виробництва високоякісної наукоміської продукції, а насамперед як відмінна від традиційного проектування виробів науково-проектна діяльність з врахуванням вимог людського чинника на всіх етапах розроблення і функціонування безпілотних авіаційних систем. В першу чергу з реалізації таких вимог і показників як ефективність, безпечність і комфортність застосування КБПС. Перші кроки у цьому напрямку – визначення, формування і обґрунтування ергодизайнерських показників якості основних складників КБПС зроблено у вищезгаданій публікації та попередніх роботах авторів [1, 5-7]. У цій статті – розглянуто методичні аспекти розробки та, головне, застосування ергодизайнерських показників і вимог до безпілотних авіаційних систем.