АПСАЙКЛІНГ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЕЛЕМЕНТІВ СПИСАНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ - Новік, Ганна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Апсайклінг – це перетворення відпрацьованих матеріалів/предметів, у нові предмети та/або матеріали кращої якості, з іншою функцією та часто з кращою екологічною цінністю. Продукти апсайклінгу виготовляються індивідуально та здебільшого складаються з перепрофільованих об’єктів. Завдяки творчому процесу старі деталі, зокрема деталі від списаних транспортних засобів, трансформуються в естетично нові форми та функції. Апсайклінг повторно використовує існуючі матеріали, економить сировину, зберігає енергію та має більш високу екологічну вигоду. Метою статті є розкриття можливостей апсайклінгу, як одного з видів екодизайну для створення дизайнерських речей з деталей списаних транспортних засобів. Методом аналізу літературних джерел були оцінені сучасні методи створення побутових об’єктів з деталей транспортних засобів. На основі порівняння існуючих проєктів апсайклінгу визначено дизайнерські підходи, застосовані для створення нових предметів з вже існуючих речей. Якщо розглядати апсайклінг з точки зору предметного дизайну, то головною задачею при побудуванні виробу є створення цілісного образу при зберіганні балансу естетики та відповідального виробництва. Для досягнення такого результату необхідне формоутворювальне, композиційне узгодження складових частин об’єкту. У випадку апсайклінгу необхідність створити цілісний образ з вже існуючих речей, враховуючи, що у загальному випадку, всі вони раніше належали до різних виробів, кожен з яких був створений за законами дизайну і мав свій, власний характер представляє головний виклик для дизайнера. На основі аналізу прикладів виявлено, що для отримання цікавого результату, як правило, потрібно абстрагуватися від початкового призначення складових, дивлячись на них як на «сирий» матеріал. Але в деяких випадках, коли попередній об’єкт мав дуже особливе призначення, цей «характер» може посилити новий об’єкт, якщо використати його асоціативно. Цей прийом вимагає від дизайнера професійної роботи з формою. Найпростішим шляхом видається реплікативний, де від знакового об’єкту дизайну береться впізнавана частина і композиційно узгоджується з додатковими елементами конструкції. Запропоновані прийоми для узгодження «характеру» всіх деталей, залучених до одного виробу.