ВИКОРИСТАННЯ ПАРАМЕТРИЧНОГО ДИЗАЙНУ В ГРОМАДСЬКИХ ІНТЕР’ЄРАХ - Малік, Тетяна Вячеславівна; Ємець, Оксана Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Сьогодні поняття «параметрична архітектура» та «параметричний дизайн» відомі практично кожному, хто займається дизайнерською або архітектурною діяльністю. Вони є сучасними напрямками, які поширюються як на будівництво споруд, але й починають впроваджуватися у внутрішній дизайн (інтер’єр) приміщень. В той же час серед звичайних людей ці терміни є маловідомими, викликаючи у них безліч невірних трактувань, суджень та значень. Це й викликало необхідність детально розібратися в даних архітектурному та дизайнерському) напрямах. Мета. Розглянути поняття «параметричний» дизайн, проаналізувати особливості його використання в архітектурі та дизайну, визначити її практичне значення в сучасному світі. Методологія. При дослідженні основоположних понять параметричного дизайну в громадських інтер’єрах проведено порівняльний аналіз, застосовано візуально-графічні засоби художнього та стилістичного узагальнення та інтерпретації в різних сферах дизайну та архітектури. Результати. проаналізовано наукові статті багатьох авторів (М. Колісніченко, П. Шумахер, Ф. Тіль, Н. Чепурна та ін.), праці яких стосувалися застосуванню положень та норм параметричної архітектури в дизайні приміщень, в першу чергу – її внутрішньої частини (інтер’єру). Було досліджено принципи та особливості формоутворення параметричного дизайну, а також засоби їх втілення в об’єктах архітектури в першу чергу – громадських інтер’єрах. В роботі досліджено розвиток параметричної архітектури та дизайну, особливості їх використання в екстер’єрі та інтер’єрі. Наукова новизна. У дослідженні комплексно розглянуто та проаналізовано засоби вираження параметричної архітектури в дизайні громадських інтер’єрів, проведено їх порівняльний аналіз із екстер’єром параметрики. Практична значущість. Проведені дослідження дають можливість встановити основні відмінності параметричного дизайну в громадських та приватних інтер’єрах.