ДИЗАЙНЕРСЬКІ ВИРІШЕННЯ НЕТИПОВИХ ЦЕНТРІВ РЕАБІЛІТАЦІЇ - Луценко, Анна Олегівна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Мета дослідження полягає в проведенні аналізу закордонного та вітчизняного досвіду нетипових центрів реабілітації, дослідженню дизайнерських вирішень даних об’єктів. З’ясувати важливість арт терапії, як нетипового виду реабілітації в сучасних умовах. У статті представлені загальні результати важливості арт терапії в реабілітації сьогодення, наведені найпоширеніші види терапій, які застосовуються по всьому світі та названі їх особливості. Розглянуто основні дизайнерські рішення реабілітаційних центрів різного типу. Стаття представляє узагальнені результати стану арт терапії в сучасній реабілітації в умовах нетипових закладів медичної допомоги, зокрема окремі приклади закордонного досвіду. Аналіз дизайнерських та архітектурних вирішень реабілітаційних центрів показує, що у розвитку реабілітаційного центру, більше уваги приділяється створенню комфортних умов, які сприяють ефективній роботі медичного персоналу і швидкому відновленню пацієнтів. Окрім того, архітектурні проєкти включають складні рішення щодо підтримки структурних, функціональних та природних вимог проєкту, а також економічних, соціальних, екологічних, санітарних, інженерних і технічних аспектів, розроблених в архітектурній частині. Дослідження важливості арт терапій в сучасних умовах реабілітації показало, що у різних країнах існують різні моделі арт-терапії, варто відзначити, що ця методика не має протипоказань і обмежень. Арт-терапія дає особистості в будь-якому стані можливість виразити свій внутрішній світ через творчість. Виділено чотири типи основних терапій: танцювальна терапія, драматерапія, візуальна арт-терапія, музикотерапія.