ФОРМУВАННЯ ЦЕНТРІВ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ МІСТ - Чернишева, Марія Олегівна; Костюченко, Ольга Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Проаналізовано сучасні центри культури і мистецтв та порівняно з закладами культури та мистецтва минулого. Визначено, які фактори формування ЦКМ впливають на сталий розвиток міст. . Мета. Вивчення та узагальнення досвіду архітектурно-планувальної організації, будівництва та експлуатації центрів культури та мистецтв в умовах сталого розвитку населених пунктів. Методологія. Використано такі методи наукового дослідження: – теоретичні методи (аналіз вітчизняного досвіду проєктування та будівництва досліджуваного об’єкту по проектним матеріалам та реального досвіду їх відвідування); – емпіричні методи (визначення оптимальних меж місткості, рівня комфорту); метод експериментального проектування (напрацювання за досліджуваною темою); Результати. Визначено особливості архітектурно-планувальної організації ЦКМ, розроблена порівняльна характеристика на предмет змін у підходах до проєктування ЦКМ за останні декілька років. Обґрунтовано вплив ЦКМ на сталий розвиток міста. Наукова новизна. Обґрунтовано актуальність та важливість формування ЦКМ нового формату у місті. Висвітлено нові функції ЦКМ як комплексного об’єкту навчального, соціального та митецького міського простору. Досліджено еволюцію формування закладів, що мають відношення до мистецтва та виявлено особливості їх функціональної та архітектурно-планувальної організації. Практична значущість. Розроблено методичні рекомендації щодо архітектурно-планувальних рішень центрів культури і мистецтв. Основні результати цієї роботи можуть бути використані при розробленні нормативної бази щодо архітектурно-планувальної організації споруд культурно-просвітницького призначення.