MОДЕЛЮВАННЯ ПОЛІВАЛЕНТНИХ ПРОСТОРІВ ІЗ ЦИКЛІЧНИМИ ЗМІНАМИ ФУНКЦІЙ - Буравченко, Сергій Григорович (Теорія та практика дизайну, 2022)
Мета. Визначення особливості використання сценарних методів при формуванні полівалентних громадських просторів з метою визначення їх об’ємно-планувальних параметрів та проєктування трансформацій протягом року, а також в масштабі тижнів і окремих визначних днів. Методологія дослідження базується на реалізації сценарних методів які дозволяють дослідити функціональні призначення полівалентного громадського простру, враховуючи циклічне чергування традиційних подій і запрограмовані суміщення функцій, прив’язаних до оточуючих закладів. Досліджено низку полівалентних громадських просторів (ПГП) в Україні та за рубежем. Результати дослідження: запропоновані просторові моделі організації міського простору, та прив’язані до циклічних графіків функції, що розгортаються протягом року. Розроблені рекомендації передбачають створення в рамках оточуючої забудови так званих станцій, на базі яких розгортаються тематичні трансформації і оформлення полівалентного простору. Запропоновані моделі дозволять з урахуванням циклічного аналізу подій в полівалентному просторі оптимізувати його розміри і функціональне зонування на кожний конкретний період року і потижнево спрогнозувати його використання з урахуванням різних інтересів громади. Наукова новизна дослідження базується на створенні універсальної методології проектування ПГП, в якій суміщені сценарії їх використання, просторове планування, оцінювання моделей з домінуючим моно-, та поліфункціональним використанням, створення перехідних моделей. Практична значущість. Економічний ефект ПГП базується на пошуку ефективних розмірів і конфігурації міських просторів. Соціальний ефект полягає у плануванні і проєктуванні насиченості цих просторів функціями, що притаманні міським центрам, підтримують місцевих традицій, розвиток соціальних контактів різних вікових груп.