ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ПІДХОДИ У ПРОЕКТУВАННІ МАЛОПОВЕРХОВОЇ ЖИТЛОВОЇ ЗАБУДОВИ ПІДВИЩЕНОЇ ЩІЛЬНОСТІ - Гресь, Каріна Сергіївна; Буравченко, Сергій Григорович (Теорія та практика дизайну, 2022)
У даній статті описано головні підходи у проектуванні малоповерхової житлової забудови підвищеної щільності, що повинні утворити комфортне та енергозберігаюче житло. Виділено основні чинники проектування, які вплинуть на майбутні проекти щільного житла. Мета. Виявлення та обґрунтування підходів у проектуванні малоповерхової житлової забудови підвищеної щільності для окреслення дієвих правил щодо вирішення даної архітектурно-соціальної проблеми. Методологія. Включає в себе наступні методи: композиційний та функціональний аналіз; аналіз досліджень малоповерхової житлової забудови підвищеної щільності; метод формалізації; виявлення факторів впливу на високощільну житлову забудову; порівняльний аналіз; систематизація і узагальнення закордонного та вітчизняного досвіду. Результати. У результаті проведеного дослідження було сформульовано основні характеристики при проєктуванні малоповерхової житлової забудови підвищеної щільності та встановлено принципи проєктування такого типу житла. Проаналізовано міжнародний досвід проектування високощільного та доступного житла малої та середньої поверховості. Оцінено вплив зблокованого житла на схилах. Охарактеризовано базові закономірності типів блокування житла високої щільності на різних видах рельєфу. Виявлено найвищу економічну ефективність в результаті застосування щільної забудови двох – чотириповерховими будинками в містах із різною кількістю населення. Досліджено переваги та недоліки щільного житла. Актуалізовано питання визначення щільності забудови виходячи з тенденцій визначення поняття щільності. Виділено основні тенденції та характеристики, що відповідають потребам та цінностям суспільства. Охарактеризовано оцінку досягнення щільності та наведено приклади планів та фасадів житлової забудови підвищеної щільності. Висвітлені наукові матеріали стали відправною точкою для осмислення досліджуваного питання. Наукова новизна. Виявлено та обґрунтовано підходи у проектуванні малоповерхової забудови підвищеної щільності. Вдосконалено та охарактеризовано основні принципи при проектуванні даного типу житла. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при проектуванні малоповерхового щільного житла. Нам відомі всі зовнішні та внутрішні фактори впливу на об’єкт проектування, але завдяки запропонованих архітектурних рішень та характеристик будівлі, які надають нам можливість краще підійти до вирішення проблеми, можливо запроектувати комфортне житлове середовище.