Формування комфортного міського середовища засобами озеленення - Косик, Оксана Іванівна; Летік, Ксенія Владиславівна (Теорія та практика дизайну, 2021)
Стаття присвячена актуальній на сьогоднішній день проблеми — утримання зелених зон, як формування комфортного міського середовища. Озеленення — важливий шлях до оздоровлення міського середовища, а також інструмент для створення естетично привабливого вигляду міста. Зелені насадження є невід’ємним елементом архітектурного ландшафту і, перш за все, виконують санітарно-гігієнічну функцію. Особливу увагу приділено темі відсутності необхідних вільних територій, брак зелених зон в сучасних містах. Також визначено один із шляхів поліпшення екології в урбанізованому середовищі за допомогою вертикального озеленення, застосовуваного на стінах будівлі в умовах вулиці. Також визначено один із шляхів поліпшення екології в урбанізованому середовищі за допомогою вертикального озеленення, застосовуваного на стінах будівлі в умовах вулиці. У статті проаналізовано концепції і вивчені основні актуальні методи рішення, що використовуються в світовому досвіді. Розібрані конкретні приклади застосування перерахованих методів озеленення. Наведено досвід застосування сучасних підходів вирішення питання озеленення в Україні. Виявлено, що озеленення вільних площ, парковок, покрівель і фасадів позитивно впливає на екологію міста і здоров’я городян. Зелені насадження продовжують довговічність будівлі, благотворно впливають на естетичне сприйняття архітектури, в той же час архітектурні споруди дозволяють озеленити і створити образ сучасного міста. Виявлено недоліки вертикального озеленення і запропоновано шляхи їх усунення. Озеленення вільних площ, парковок, покрівель і фасадів позитивно впливає на екологію міста і здоров’я городян, а отже і на їх екологічний комфорт. Зелені насадження благотворно впливають на естетичне сприйняття архітектури у великих містах, в той же час архітектурні споруди дозволяють озеленити і створити образ сучасного міста. The article is devoted to the current problem — the maintenance of green areas, as the formation of a comfortable urban environment. Landscaping is an important way to improve the urban environment, as well as a tool for creating an aesthetically pleasing appearance of the city. Greenery is an integral part of the architectural landscape and, above all, performs a sanitary and hygienic function. Particular attention is paid to the lack of necessary free areas, lack of green spaces in modern cities. Also identified is one of the ways to improve the environment in an urban environment through vertical landscaping used on the walls of the building in the street. The article analyzes the concepts and studies the main relevant methods of solution used in world experience. Specific examples of application of the listed methods of gardening are analyzed. The experience of application of modern approaches to solving the issue of landscaping in Ukraine is presented. It was found that landscaping of free areas, parking lots, roofs and facades has a positive effect on the city’s ecology and the health of citizens. Greenery prolongs the longevity of the building, has a beneficial effect on the aesthetic perception of architecture, at the same time, architectural structures allow you to green and create the image of a modern city. The shortcomings of vertical landscaping have been identified and ways have been suggested to eliminate them. Greenery has a beneficial effect on the aesthetic perception of architecture in large cities, at the same time, architectural structures allow you to green and create the image of a modern city.