Реконструкція давньогрецького живопису в контексті сучасних цифрових технологій - Petrushevskyi, Andri; Petrushevska, Natalia (Теорія та практика дизайну, 2021)
Досліджується можливість формування алгоритму, що дозволяє реконструювати втрачені твори станкового живопису видатних майстрів Античного світу.Мета. Сформувати алгоритм дій на основі отриманої історичної інформації, що дозволяє зробити реконструкцію втрачених творів станкового живопису видатних майстрів Давньої Греції.Методологія. У дослідженні використано наступні методи:1) аналітичний метод, за допомогою якого була проаналізована література;2) теоретико-концептуальний метод, який дав змогу визначити умови, необхідні для впровадження IT-технології в культурно-мистецьку практику;У дослідженні використовувались методи комп’ютерного моделювання та аналізу, що дозволило підвищити точність результатів. Автори статті послідовно розглядають алгоритм дій, необхідних для відновлення втрачених творів минулого. Робота враховує технологічні особливості пошарового розпису Стародавнього світу та аналізує колірну гамму, яку використовували майстри античності. Для наочності автори створили спеціальну схему — кольоровий квадрат. Створення цього матеріалу передувало глибоке вивчення античних джерел, зокрема праць Плінія Старшого.Результати. Встановлено основні моменти, необхідні для відновлення втраченого живописного твору мистецтва. Викладено основний алгоритм реконструкції: малюнока, композиції та методології. створення твору Античного мистецтва. Елліністична грецька колористика систематизована за схемою «Кольорового квадрата». Вся ця інформація, може бути використана в технологіях глибокого машинного навчання за певними алгоритмами і, може дати дуже цікаві результати.Наукова новизна. Полягає у створенні схеми дій, спрямованої на відновлення зображення, максимально наближеного до загубленого оригіналу на основі збережених літературних джерел та матеріальних артефактів.Практична значущість. Цей алгоритм може бути корисним при створенні комп’ютерного програмного забезпечення, призначеного для відтворення втрачених творів минулого. Подібна система буде потрібна в таких галузях як археологія та історія мистецтва. Методика ідеально підходить для використання в технологіях глибокого машинного навчання. Для проведення реконструкції конкретного твору розглядаються основні аспекти: походження, розвиток, принципи класичного живопису, технологія, вплив на інші види образотворчого мистецтва (філософія, утилітарне застосування, тематика). Методологія дослідження базується на використанні історичного, культурного, мистецтвознавчого та біографічного підходів.