Чинники формування світогляду будівничих доби бароко - Коломієць, Антон Володимирович (Теорія та практика дизайну, 2021)
У цій статті досліджено чинники, які впливали на формування архітектурно-мистецького світогляду будівничих доби бароко. З’ясовано, що ця проблема не досліджувалася раніше вітчизняними науковцями. Автор, досліджуючи досвід будівничих доби бароко, стикнувся з тим, що єдиним виявленим та якісно дослідженим є лише такий чинник впливу, як українська традиційна дерев’яна архітектура. Автор вперше виявив чотири інших чинники, світоглядний вплив яких не вивчався раніше: домашня освіта та виховання, освіта семи вільних мистецтв, академічні традиції та ритуали, архітектурно-будівельні посібники та тогочасні практичні рекомендації. Автор окремо розглянув у статті кожен із чинників і обґрунтував слушність їхніх визначень. На прикладі мемуарів І. Ф. Тимковського проаналізовано домашню освіту та виховання доби Гетьманщини. Для аналізу чинника освіти семи вільних мистецтв автор використав історичний досвід Києво-Могилянської академії як знаковий для історії освіти України. Чинник традицій та ритуалів також вивчався на прикладі Києво-Могилянської академії та інших, створених за її моделлю, колегіумів. А чинник впливу архітектурно-будівельних посібників досліджувався на прикладі книги Йоганна Вільгельма «Цивільна архітектура» 1649 та 1668 років видання. Дослідження останнього чинника дало окрему наукову новизну, уперше визначивши джерело походження в Україні храмових бань «цибулястого типу» з виразним ковніром. Автор різнобічно проаналізував умови та чинники формування світогляду будівничих доби бароко.