Людино-орієнтоване освітлення в інтер’єрах закладів готельного господарства - Чернявський, Володимир Георгійович; Ярова, Ганна Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
У запропонованій статті розглянуто концепцію людино-орієнтованого освітлення, проаналізовано її суть та особливості. А також досліджено можливості використання систем людино-орієтованого освітлення в закладах готельного господарства. Мета. Обґрунтування доцільності використання систем людино-орієнтованого освітлення в інтер’єрах закладів готельного господарства. Методологія. Використано методи: системного аналізу наукових публікацій за тематикою дослідження; порівняльного аналізу традиційного освітлення та людино-орієнтованого підходу до організації освітлення. Результати. Проведено аналіз концепції людино-орієнтованого освітлення та надано його визначення, проаналізувано вплив світла на функціонування організму людини, окреслено можливості та переваги використання людино-орієнтованого освітлення при організації інтер’єрів в закладах готельного господарства. Так, з’ясовано, що динамічне природне освітлення є одним з головних синхронізаторів циркадних ритмів людини. Залежно від часу та величини світлового випромінювання, світло може прискорювати або затримувати фази нашого «біологічного годинника», впливати на синтез гормонів, змінювати сприйняття часу організмом та самопочуття. Не візуальний вплив світла на тіло та свідомість людини досягається за рахунок таких його характеристик як: кількість, спектр, тривалість та поширення. Наукова новизна. Вперше поняття людино-орієнтованого освітлення в дизайні середовища розглядається в контексті організації інтер’єрів закладів готельного господарства, обґрунтовується доцільність та переваги використання систем людино-орієнтованого освітлення в закладах готельного господарства. Практична значущість. Надані пропозиції моделей ефективного впровадження концепції людино-орієнтованого дизайну в заклади готельного господарства