Особливості організації ландшафтного середовища закладів вищої освіти в сучасних умовах - Трошкіна, Олена Анатоліївна; Вент, Олена Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
У статті описано особливості планувальної організації ландшафтного середовища вищих навчальних закладів та особливості розробки нових проєктних рішень, в тому числі навчальних аудиторій під відкритим небом різних типів, спрямованих на вирішення таких проблем: підтримки навчального процесу в період пандемії і створення сучасного благоустрою території університетських комплексів для надання візитного статусу країни. Метою дослідження визначено особливості організації ландшафтного середовища закладів вищої освіти та надано свої пропозиції з огляду на існуючі карантинні умови. Здійснено пошук та аналіз матеріалів з ландшафтної організацїї територій закладів освіти закордонного та вітчизняного досвіду. Виявлено фактори, які впливають на організацію ландшафтного середовища навчальних закладів. Надано пропозиції щодо методів ландшафтного проєктування і прийомів створення сучасного ландшафтного дизайну, а також дослідження впливу благоустрою на психоемоційний стан людини на прикладі Національного авіаційного університету. Визначено сучасні аспекти та вимоги до проєктування та організації ландшафтного середовища закладів вищої освіти, в тому числі до відкритих навчальних аудиторій під дією COVID-19. Наведені результати дослідження ландшафтного середовища університетських комплексів. Визначено особливості ландшафтного благоустрою закладів вищої освіти і в період пандемії; сучасні аспекти та вимоги, яким мають відповідати університетські комплекси, в тому числі в період карантинних вимог та особливості озеленення, які є одним з провідних засобів ландшафтної організації простору при створенні комфортних та безпечних умов перебування студентів та викладачів. Наукова новизна дослідження полягає в новому підході до навчального процесу в планувальній структурі ландшафтного середовища закладів вищої освіти та в розробці архітектурної ідеї створення нових навчальних приміщень – аудиторій під відкритим небом різних типів. Практична значущість отриманих результатів представлена у проєкті з організації ландшафтного середовища закладів вищої освіти на прикладі Національного авіаційного університету