Проблематика збереження палацово-паркових комплексів України - Гнатюк, Лілія Романівна; Яременко, Ольга Юріївна (Теорія та практика дизайну, 2020)
На основі проведення аналізу проблематики реставраційних робіт палацово-паркових комплексів культурного надбання виявлено недбале відношення суспільства культурними пам’ятками архітектури території України. В свою чергу загальна незацікавленість формується на основі занепаду комплексів, які не розвивають спроможність території палацово-паркових комплексів як для особистого чи громадського користування. На фоні проблематики реставраційних робіт виведено засоби експлуатаційної спроможності території палацово-паркових комплексів в умовах збереження культурної спадщини України за рахунок діяльності туризму, тобто організація засобів на формування попиту та максимального задоволення потреб споживачів. Визначено поняття палацово-паркових комплексів (ансамблів); реставрації; реконструкція. Досліджено маркетингові засоби інтересу архітектурного надбання та запропоновано просторову організацію загального та локального простору відповідно обраному туристичному напряму. Мета. Запропонувати вирішення проблематики палацово-паркових комплексів в умовах реконструкції за допомогої просторової організації території. Методологія. У статті використано традиційні наукові методи історичного аналізу та порівняльного аналізу, які опираються на дослідження, описані в проаналізованих відповідних до проблематики наукових статтях. Результати. Досліджено сучасний стан палацово-паркових ансамблів на території України, їх реставраційний рівень та подальша експлуатаційна спроможність. Виявлено способи досягнення максимального результату експлуатаційної спроможності осучаснення та модернізації на базі маркетингової стратегії та туризму. Запропоновано просторову організацію загального та локального простору відповідно до обраного туристичного напряму. Практична значущість. Виведено формулу сучасної реставрації, направлену на зацікавлення суспільства палацово-парковими комплексами культурної спадщини території України. Запропоновано просторову організацію загального та локального простору відповідно до обраного туристичного напряму