Використання списаних літаків в умовах реконструкції туристичної частини міста - Олійник, Олена Павлівна; Розналевич, Юлія Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
У статті розглянуто проблематику повторного використання не лише окремих деталей, а й всього повітряного судна, вирішення питання розвантаження літакових кладовищ, екології навколишнього середовища, причину неможливості експлуатації старих або занедбаних цивільних літаків, адаптивне повторне використання транспортних засобів та поповнення житлового фонду в напрямку туризму. Актуальність теми дослідження визначається необхідністю зберегти екологію навколишнього середовища, тим самим дозволяючи повторно використовувати застарілі об’єкти з урахуванням сучасних підходів та використання в іншій сфері діяльності. Мета. Визначення особливостей застарілих об’єктів на основі зарубіжного досвіду та можливості їх застосування в туристичній сфері України. Методологія. Завдяки методам адаптичного повторного використання та аналізу аналогів світової практики з перепрофілювання повітряних суден з’ясовано проблему даної теми та надано варіанти її вирішення. Аналіз був проведений на основі потреби поліпшення екології, враховуючи вихідні дані: стан матеріалів і цілісність літака, локація, а також статистика утилізації певних деталей в декількох напрямках (повторне використання в складі конструкції іншого об’єкта, переплавлення металу і відправлення на так звані кладовища літаків). Результати. Досліджено питання з утилізації літаків, в яких завершився термін придатності,. Розглянуто зарубіжний досвід перепрофілювання застарілих об’єктів. Запропоновано концепцію надання «другого життя» об’єктам, початково не призначеним для використання в житловому фонді. Наукова новизна полягає у вирішенні проблем часткової утилізації застарілих літаків способом перепрофілювання з авіації в своєрідну архітектуру туристичної частини міста.