Передумови реновації застарілого житлового фонду в Україні - Дорошенко, Юрій Олександрович; Мережко, Анна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
Мета. Виявлення і аналіз передумов реновації застарілого житлового фонду країни для вироблення дієвих підходів щодо розв’язання означеної архітектурно-будівельної проблеми. Методика. Включає наступні методи: аналіз теорії і практики реновації застарілого житлового фонду; узагальнення і систематизація вітчизняного та закордонного досвіду; виявлення факторів впливу та синтез методів реновації застарілого житлового фонду. Результати. Проведено аналіз наукових праць у галузі реновації та реконструкції застарілого житлового фонду. За результатами проведених нами аналітично-пошукових досліджень були виявлені такі основні передумови реновації застарілого житла в Україні: моральне старіння і фізичне зношення історично сформованого житлового фонду; низький рівень комфортності і якості житлового середовища; неефективність і низький рівень економічної престижності житла; відсутність програм реновації житла, які мають сприяти розвитку ефективних проєктних рішень. До переваг реновації житлової забудови можна віднести: ущільнення або розщільнення забудови в залежності від ситуації, найбільш раціональніше використання ресурсів і територій; продовження терміну експлуатації житла; підвищення його інвестиційної привабливості житла; адаптація територій з морально застарілою житловою забудовою під нові вимоги з можливою зміною їх функцій (частковою або повною) та поліпшенням комфортності житла. Серед факторів, що зумовлюють ймовірні шляхи подальшої реновації, виділено дві групи – зовнішні (нормативно-правові, природно-кліматичні, ландшафтні, містобудівні, науково-технічні, соціально-економічні фактори) і внутрішні (соціально-демографічний, геометричний, архітектурно-планувальний, об’ємно-планувальний фактори). Запропоновано низку методів реновації застарілого житлового фонду: будівництво нових житлових будинків на нових територіях; будівництво нових житлових будинків на місці будинку, що зноситься; метод зміни архітектурно-планувальної та об’ємно-просторової організації квартир будівлі; метод підвищення енергоощадності, метод прибудови, метод заповнення, метод надбудови, метод облаштування підземних автомобільних паркінгів, метод вибіркового демонтажа частин реконструйованої будівлі. Наукова новизна. Виявлено і схарактеризовано передумови реновації застарілого житлового фонду в Україні, що дало змогу запропонувати низку методів комплексної реновації. Практична значущість. Виявлені фактори впливу та запропоновані методи реновації застарілої житлової забудови, які утворюють дієвий механізм практичного розв’язання розглядуваної у статті проблеми.