Доцільність використання органічної архітектури у закладах заміського відпочинку - Гнатюк, Лілія Романівна; Федорова, Юлія Валеріївна (Теорія та практика дизайну, 2020)
У даній статті йдеться про вплив органічної архітектури на розвиток рекреаційного туризму у заміських закладів відпочинку. Досліджено сутність та значення органічної архітектури у сучасному дизайні. Розглянуто вплив природного ландшафту на формування заміських пансіонатів. Встановлено що органічна архітектура з’явилася на початку ХХст. ЇЇ засновником був Ф.Л.Райт в основі роботи якого закладена тема єдності природи, архітектури та людини. Вплив творчості Френка Ллойда Райта на становлення органічної архітектури як окремого стилю для рекреаційних комплексів безумовно важливий. За його основними принципами споруда завжди повинна бути співмасштабна людині, а головним покликанням інтер’єру є його функціональність та чітке раціональне призначення. Також було проаналізовано основні складові в формуванні органічного дизайну закладів заміського відпочинку, та його формування в умовах природного ландшафту. Мета. Визначити головні принципи формування закладів заміського відпочинку відповідно до умов навколишнього середовища. Сформувати основні засади органічної архітектури в умовах формування рекреаційних закладів. Проаналізувати основні засоби органічного дизайну для створення внутрішнього середовища пансіонатів. Методологія. У статті використано основні методи наукових досліджень, проведено аналіз з вивчення попередніх робіт що розглядали дану тему. Відбулося пізнання головних питань органічної архітектури. Результати. Досліджено основні принципи формування просторових рішень для створення закладів рекреаційного відпочинку. Сформовано зразки використання матеріалів, кольорів та елементів озеленення для створення органічного дизайну. Наукова новизна. Новизною даних досліджень є поєднання основних принципів органічної архітектури та дизайну внутрішнього середовища для пансіонатів. Практична значущість. Виокремлено основні принципи та підходи у формуванні сучасного дизайну за основними вимогами органічного напряму