Принципи формування адаптивного житла відповідно до змін в потребах мешканців - Буравченко, Сергій Григорович; Сплавська, Катерина Дмитрівна (Теорія та практика дизайну, 2020)
Мета. Розробка та обгрунтування необхідності формування архітектури адаптивного житла, ефективності врахування при проектуванні його розвитку в часі. Основні завдання - розробити принципи формування архітектурно-просторової структури адаптивного житла, що забезпечують ефективність та сталість його розвитку у часі з урахуванням зміни способу життя і потреб мешканця. Методика. Адаптивна архітектура виступає в якості варіанту капітального будівництва, дозволяє запропонувати нову типологію житлових будівель, що відповідають змінам запитів суспільства. Відмова від будівництва з нуля і впровадження адаптивної архітектури в існуючу забудову має економічні та екологічні переваги, дозволяє виявити слабкі райони міста і потенціал розвитку місця, тим самим, вирішити проблеми розповзання міст і збільшення протяжності транспортних комунікацій. Крім вирішення екологічних і економічних проблем адаптивна архітектура виступає і в якості соціальної допомоги, надаючи доступне житло різним соціальним категоріям. Результати. У результаті проведеного дослідження cформульовано базові характеристики адаптації простору. Визначено три групи чинників адаптації: умови, процеси, користувач. Розглянуто квартиру в якій залежно від змін у родині, змінюється площа чи призначення приміщення. Наукова новизна. Визначено та охарактеризовано: нові підходи і вирішення питань невідповідності житлового простору, змінним потребам мешканців в експлуатації будівлі. Обгрунтовано: формування адаптивного житла відповідно до змін у родині. Практична значущість. За допомогою визначених принципів розроблятимуться прийоми формування адаптивного житла – поетапне розширення і трансформації житлового простору в залежності від зміни способу життя власника, зміни складу сім’ї. Результати дослідження можуть бути використані в розробці міського багатоквартирного житла середньої поверховості, житла блокованого та садибного типу