Особливості розвитку садово-паркових об’єктів міста–держави Ватикан - Косик, Оксана Іванівна; Гнатюк, Лілія Романівна; Бутмерчук, Єва Юріївна (Теорія та практика дизайну, 2019)
стаття присвячена державі Ватикан, що є суверенною територією Святого Престолу, історія якого безпосередньо пов’язана з історією папства. У роботі наводиться історія виникнення самого міста та те, який вплив мала зміна влади та часу на архітектурно просторове формування. Особлива увага приділена формуванню та розвитку ландшафтного дизайну. Наведена та проаналізована інформація про географічні особливості міста, пам’ятки архітектури, охарактеризовані сади та парки Ватикану. Приголомшливі Ватиканські сади розташовані в стінах, що оточують місто Ватикан. Високі стіни, названі після папи Льва IV "мура-леонін", відокремлюють державу від міста Рим. Проаналізовано співмасштабність міста-держави Ватикан, яке займає близько 44 га та сади, які охоплюють майже половину міста - 25 гектарів, і наповненні пишною рослинністю, екзотичними рослинами та прекрасними творами мистецтва, такими як фонтани, статуї та будівлі. У другій половині статті подана стильова характеристики садів Ватикану відповідно до періодизації їх створення від початку, темних віків середньовіччя, до сьогодення. Період найвищого архітектурного розвитку садів, вирощування лікарських рослин у садах Ватикану, трьох дворів у ландшафтному стилі епохи Відродження. Описано поділ ландшафту на такі частини: італійська, французька, англійська. Безсумнівною прикрасою садів, крім архітектури, є лурдські гроти, фонтани, рідкісна рослинність та маленькі мешканці папуг. Заключна частина статті описує сучасний стан та проблематику подальшого розвитку ланшафтного дизайну на території міста – держави Ватикану.