Архітектурне планування сучасної столиці на прикладі міста Вашингтон - Гнатюк, Лілія Романівна; Пишненко, Анастасія Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
Досліджено основне архітектурно-планувальне рішення міста Вашингтон, яке є зразком регулярного планування. Виявлено соновну композиційну схему міста. Проаналізовано композицію головної алеї міста Вашингтон, що запланована в серці столиці нації. Вона є місцем для національних заходів, громадських зібрань, місцем розташування урядових структур, музеїв і національних меморіалів та виконує рекреаційну функцію населення. Розглянуто організацію системи проспектів міста, які виходять радіально від прямокутних кварталів, забезпечуючи місця для відкритого простору і озеленення. Виявлено особливості комунікативного дизайну. Виявлено основні напрямні, щодо забезпечення монументального, гідного та символічного місцерозташування урядових структур, музеїв та національних меморіалів, відповідно до планів Ланфана і Макміллана, утримання частину алеї «Західний парк Потомак», як публічний парк відпочинку. Забезпеченя існування алеї в серці столиці нації, як місце для національних заходів і особливе місце для громадських зібрань, тому що так знаходить своє вираження конституційне право на свободу слова і мирних зібрань; утримання алею вільною від комерційної реклами із одночасною можливістю віддавати шану благодійникам. Проаналізовано, яку роль у архітектурно-планувальній структурі Національної алеї відіграють водні простори, що представлені світловідбиваючими басейнами. Досліджено, чинники які зумовили формування міста як “чистої” столиці США. Виявлено алгоритм постійного обмеження розвитку промисловості, зокрема зведення великих підприємств. Виявлено, що основні споруди передбачалося побудувати в бароковому стилі , проспекти повинні були виходити радіально від прямокутних кварталів, щоб забезпечити місця для відкритого простору і озеленення. Розглянуто закон, що обмежує висотну забудову і відкриває можливості насолоджуватися пейзажами Вашингтону знаходячись у різних точках міста.