Формування доступного житла з урахуванням змін вимог до квартир протягом експлуатації - Буравченко, Сергій Григорович; Спасіченко, Катерина Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
У даній статті формується архітектурно-планувальна організація доступного житла з урахуванням змін сім’ї протягом тривалого часу. Виявлено, що такий вид житла повинен мати можливість швидкої адаптації житлового осередку до змін проживаючих, а також бути багатофункціональним. Викладено ідею житлового осередку доступного житла яка зможе розвиватися і змінюватися в залежності від потреб сім’ї, і приносити додатковий прибуток завдяки адаптивності частини квартири для здачі в оренду. В даній статі висвітлюється проблема доступного житла та формується архітектурно-планувальна організація доступного житла з урахуванням змін сім’ї протягом довготривалого часу. Проаналізована доцільність проектування доступного житла з урахуванням концепцій сталого розвитку, з високим показником корисності та ефективності. Виявлено особливості вимог до архітектурно-планувальної організації квартир такого виду житла. Вияснено, що доступне житло повинне мати можливість швидкої адаптації житлової чарунки до змін проживаючих, а також бути максимально багатофункціональним з інтеграцією житлових та громадських функцій. Висвітлено ідею житлової чарунки доступного житла яка зможе розвиватися та змінюватися в залежності від потреб сім’ї, та приносити додатковий прибуток завдяки адаптивності частини квартири для здачі в оренду. В ідею такого житла покладено адаптацію квартири до стану сім’ї аналізуючи: склад, зміну рівня доходів, потребу в додатковій площі та час проживання. Пропонується розгляд житлової одиниці доступного житла, як квартири в котрій після повної виплати за бажанням і можливостями можна збільшувати її площу, при необхідності можна здавати в оренду, (всю, або частково). Описано заходи, які необхідно проводити для можливості трансформації та перепланування квартир, на стадії проектування, а саме: передбачення несучого каркасу (колона-перекриття) з широким кроком; проектування кімнат як повноцінної окремої житлову одиниці, тобто з місцем для гардеробу та санвузлом, для зручної здачі в оренду; передбачення систем штучної вентиляції та рекуперації повітря, для об’єднання квартир котрі не мають наскрізного провітрювання та ін. Виявлено декілька варіантів адаптивності житлової чарунки, а саме: внутрішнє перепланування та трансформація (об’єднання, роз’єднання декількох квартир). Висвітлена раціональність найбільш ефективної моделі доступного житла ХХІ століття, а саме багатофункціонального житла з різною типологією квартир (соціальне, доступне, комерційне).