Архітектурно-композиційні прийоми планування закладів інтернатного типу для людей літнього віку - Попович, Анна Олегівна; Мартинов, Вячеслав Леонідович; Бірілло, Інна Валеріївна (Теорія та практика дизайну, 2019)
У статті розкрито особливості архітектурно-композиційних прийомів планування закладів інтернатного типу для людей літнього віку. Зростання чисельності людей старшого покоління у всьому світі обумовлює актуальність проблеми організації умов життєдіяльності для людей похилого віку, які дозволять їм залишатися активними членами суспільства, завдяки комфортним умовам навколишнього простору та житла зокрема. Державні геронтологічні центри переповнені, існуюча матеріально-технічна база застаріла, що негативно позначається на їх функціонуванні. Приватні будинки для людей похилого вікової категорії практично відсутні. Тому на вітчизняному ринку доцільним є створення приватних пансіонатів для людей похилого віку. Виявлені точковий, лінійний, атріумний, павільйонний, блокований та комбінований архітектурно-композиційні прийоми планування геріатричних закладів сприяють проектуванню архітектурно-художньо виразних закладів для створення сприятливої атмосфери хворим та відпочиваючим із частковим або повним виділенням медичного обслуговування та формуванню якісно нового типу установ з розвиненою композицією та інноваційними рішеннями. Надання виразності геріатричним закладам є важливою складовою їх подальшого вдалого функціонування й передбачає створення унікального архітектурного об’єкту для геріатричного лікування та реабілітації людей, у якому інтегровано лікувально оздоровчі, культурні, інноваційні, технологічні функції та використано засоби художньої естетики. Архітектурно-композиційні прийоми планування сприяють створенню такого середовища інтернатного типу, де літні люди будуть не «доживати», а комфортно відчувати себе у затишному куточку відпочинку, насолоджуючись поважним віком.