Нові відомості про портрети родичів художника і. К. Дряпаченка - Мячкова, Тетяна Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
Метою дослідження є введення в науковий обіг нових даних про родичів українського художника Івана Кириловича Дряпаченка (1881–1936) задля виявлення фальсифікацій у його творчій спадщині. Методологією дослідження є загальнонаукові методи – мистецтвознавчий аналіз, систематизація, узагальнення досліджуваної теми. Вперше надані безперечні докази родинного зв’язку між особами на прізвище Дряпаченки, Корецькі, Черненки, Гобрані. Це дозволило відокремити фактичних родичів від людей з таким самим прізвищем, уточнити атрибуцію портрета В.Д. Корецької (встановити її персональні дані, приблизно роки створення портрета і ким вона доводиться художнику), відкоригувати інформацію про раніше відомий, як портрет племінниці художника – портрет М.І. Горбань. Документально-архівний пошук дозволив автору встановити родинні зв’язки між художником і групою осіб з Полтавської обл. Це було важливо зробити у зв’язку з тим, що на антикварному ринку України з’явилися підробки портретного жанру за підписом І. К. Дряпаченка. Викладені в статті факти дають можливість протидіяти негативним тенденціям на ринку антикваріату, а саме різного роду фальсифікаціям з творами І. К. Дряпаченка. Оскільки місце знаходження більшості робіт художника невідомо, поява будь-яких нових творів за його підписом вимагає особливої уваги і обов’язкової експертизи.