Скульптура у православних надгробках - Ус, Вікторія Феліксівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
Проаналізовано зразки мистецтва художньої пластики, а саме скульптури, сакральних пам’ятків Лук’янівського меморіального заповідника, багато з яких перебуває в залишковому стані. Здійснено аналіз і опис зразків. Розглянуто їхні стильові, композиційні та семантичні риси, скульптури з металу. Підтверджено, що художньо-декоративні і конструктивні форми надгробків з скульптурними завершеннями являють собою унікальні зразки української сакральної культури. Підкреслено спільність їх композиційних і технологічних якостей з статуарними виробами, що оздоблювали садово-паркові композиції, інтер’єри, фасади міських будівель. Акцентовано увагу на особливості розвитку православних надгробних пам’ятників зазначеного періоду. Побіжно висвітлено еволюційні зміни у розвитку сакрального мистецтва, зокрема конструктивних, технологічних та художніх уподобань даного періоду під впливом чинників національних тенденцій.