Фактор стандартизації в ергодизайні - Рубцов, Анатолій Львович; Свірко, Володимир Олександрович; Шмельова, Тетяна Федорівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
Ціллю ергодизайнерської діяльності є оптимізація ергономічних та дизайнерських вимог до об’єктів, забезпечення умов формування засобів і способів підтримки необхідної комфортності і працездатності операторів, які використовують компоненти проектованих систем чи обслуговують їх. За цих позиций доцільно проектувати цілісні системи «людина-техніка-середовище», а не тільки вироби, або технічні засоби, які лише на стадії їхнього практичного «прилаштування» до людини стають компонентами цих систем. У разі застосування такого підходу відкриваються принципово нові можливості для підвищення ефективності життєдіяльності операторів і функціонування систем в цілому. Розроблення ергодизайнерських нормативних документів з різних напрямків діяльності людини, але підпорядкованих цілям, викладеним у перших реченнях цієї анотації, є визначальним фактором успішного втілення зазначених положень. В статті визначені головні напрямки стандартизації та ергодизайнерського проектування, проаналізовані цілі стандартів, зокрема у сфері ергодизайну, розроблених останнім часом, та чинних на сьогодні. Доведено, що ергодизайнерські вимоги, показники і заходи є обов’язковими для врахування в проектній діяльності, а їхня регламентація у вигляді національних дизайн-ергономічних стандартів обумовлює значне підвищення ефективності та культури ергодизай-нерського проектування, оптимізує генерацію ергодизайнерських задумів, розробок. Однак вкрай низька освіченість практикуючих дизайнерів, фахівців з ергодизайну в питаннях стандартизації та, головне, специфіці застосування нормативних документів у своїй професійній діяльності, нівелює позитивні аспекти унормування в ергодизайні. В статті обґрунтовується нагальна потреба проведення робіт з оволодіння існуючою нормативною базою за програмами відповідних дизайнерських та ергодизайнерських спеціалізацій у вищих навчальних закладах та необхідність активного інформаційного забезпечення фахівців даними щодо уведення в дію як нових ергодизайнерських нормативних документів, так і практичного оволодіння цими стандартами, специфікою ергодизайнерської стандартизації у цілому. Авторами стисло проаналізована специфіка і зміст основних чинних на сьогодні в Україні національних дизайн-ергономічних стандартів, а також стандартів, що встановлюють класифікацію і типову номенклатуру дизайн-ергономічних показників якості виробів, регламентують методи контролювання якості промислової продукції, загальні вимоги дизайну і ергономіки до окремих видів об’єктів та робочих місць.