Математичні основи розробки просторової форми взуттєвої колодки з використанням методу зворотного інжинірінгу - Липський, Тимофій Миколайович; Чертенко, Лілія Павлівна; Гаркавенко, Світлана Степанівна (Теорія та практика дизайну, 2019)
Робота присвячена питанню розробки алгоритму способу моделювання нової форми колодки за індивідуальним замовленням в графічному 3д середовищі та математичної моделі її деформації відповідно до основних параметрів стопи та фасону колодки. Моделювання колодки методом зворотного інжинірингу передбачає сканування поверхні вихідної колодки, яка є основою для створення нової форми шляхом виконання певних деформацій вихідної форми. Такі деформації можна математично описати у вигляді матриць геометричних перетворень: переміщення, обертання, масштаб тощо. В роботі для проектування нової форми колодки запропоновано спосіб розрахунку параметрів деформування базової форми колодки відповідно до фасону та теоретичних параметрів колодки, отриманих на основі розмірів стопи споживача. На основі цих розрахунків розроблено алгоритм способу моделювання нової колодки з використанням методу зворотного інжинірингу та розраховано математичну модель геометричної деформації її складної просторової форми, що виконується в процесі моделювання.