Інновації проти деактуалізації компетенцій у дизайн практиці і дизайн-освіті - Гардабхадзе, Ірина Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2019)
Інновації Четвертої індустріальної революції несуть суспільству значні переваги, однак швидкий розвиток високих технологій містить певні ризики. У дискурсі дізруптивного відбору інноваційні технології витісняють традиційні сценарії, що іноді призводить до деактуалізації компетенцій і навіть спеціалізацій. Стаття присвячена проблемі пошуку шляхів адаптації дизайнерів нового покоління до творчості у цифровому середовищі, яке формується під впливом дізруптивних технологій. Для досягнення поставленої мети проведений історіографічний аналіз трансформації інструментарію дизайн-творчості під впливом цифровізації. Показано, що у ході індустріальних революцій проектна культура під впливом дізруптивних технологій пройшла декілька точок біфуркації, у результаті чого сучасний дизайн поповнися новим інструментарієм і новими напрямками, а також сформувалася категорія дизайнерів нового покоління, здатних ефективно функціонувати у цифровому середовищі. У результаті дослідження впливу дізруптивних технологій на еволюцію дизайн-творчості сформульований висновок, що для сталого розвитку дизайну та запобігання девальвації аксіологічних орієнтирів дизайнерської творчості необхідна інноваційна спрямованість назустріч дізруптивним технологіям у дизайн-практиці. Запропонована основна теза рамкової концепції розвитку дизайну в цифровий і постцифровий періоди: «Інновації проти деактуалізації компетенцій у дизайн практиці і дизайн-освіті. Назустріч дізруптівним технологіям: реінжиніринг проектної культури та актуалізація компетенцій». Напрямок подальших досліджень доцільно спрямувати на деталізацію складу актуальних компетенцій цифрового дизайну та організацію нових моделей дизайн-освіти.