Тимчасові міські зелені простори: рівні інтеграції - Skliarenko, N. (Теорія та практика дизайну, 2018)
У статті розкрито особливості формування тимчасових міських зелених просторів та обґрунтовано рівні їх інтеграції з урбаністичним ландшафтом. Тимчасовість, мобільність та багатофункціональність цих просторів є віддзеркаленням соціально-культурної динаміки, екологічних, економічних і технічних проблем міської інфраструктури. Інтегруючий характер урбаністичного ландшафту передбачає об’єднання штучно привнесених елементів у цілісну дизайн-систему завдяки проектуванню матеріальних, інформаційних, енергетичних і часових зв’язків. Виокремлено предметний, структурно-функціональний та системний рівні інтеграції. Принципи нашарування, штучного проникнення, вільного енергетичного та інформаційного обміну між компонентами штучної та природної систем розкривають необхідність пошуку нових моделей взаємодії з використанням міждисциплінарних методів проектування. Аналіз проектних особливостей тимчасового інтегрального середовища з позицій системного підходу представляє перспективну стратегію розвитку урбаністичного ландшафту.