Масштаб в композиції сучасних споруд готельно-ресторанного бізнесу кримських татар - Privolneva, S. (Теорія та практика дизайну, 2018)
У статті аналізується масштаб в композиції сучасних споруд готельно-ресторанного бізнесу кримських татар. Масштаб – один із базових композиційних засобів формування певного художнього образу об’ємно-просторової форми, зокрема екстер’єру та інтер’єру, а також створення ансамблю, установлення композиційних зв’язків будівлі з оточуючим середовищем (архітектурним або природним) та з людиною. За допомогою масштабу досягається бажаний ступінь значущості архітектурних форм та внутрішнього простору (незалежно від фізичних розмірів споруд); підкреслюються головні елементи ансамблю (без збільшення їх фізичних об’ємів); великомасштабність деяких фонтанів посилює значущість оточуючого їх простору; твори мистецтва в інтер’єрі конкретизують масштаб внутрішнього простору; істотно впливають на масштабну характеристику споруди властивості будівельних матеріалів та конструкцій.