Міра у інтер’єрах історичних стилів - Romaskevich (Solomenko), A. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Проаналізовано поняття міра у естетиці на прикладі інтер’єрів, виконаних у історичних стилях. Вивчено 1000 світлин пам’яток архітектури, музеїв, палаців, замків, антикварних меблів та предметів інтер’єру. Розглянуто відповідність інтер’єрів різних епох та принципи, за якими створювались інтер’єри, їх відповідність до певних естетичних категорій. В інтер’єрах, виконаних у історичних стилях, велику увагу приділяли пропорції, поєднанню кольорів, декоруванню, спрямованих на створення вражання простором, що є особливо характерним для храмів та палаців. Міра як категорія естетики використовувалась у створенні інтер’єрів, виконаних у історичних стилях, за допомогою поєднання кольорів, використання світла, матеріалів, форм, текстур, рельєфів, масштабу, пропорцій та їх співвідношення між собою, блискучих, полірованих та дзеркальних поверхонь, впорядкування елементів інтер’єру, врахування виду з вікон для досягнення цілісного ансамблю.