Особливості фактурного формоутворення в дизайні меблів - Kuznetsova, I.; Chemakina, O.; Boichuk, V. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Статтю присвячено розкриттю взаємозв’язків фактури поверхонь меблів та їх форм. Розглянуто особливості тактильного сприйняття фактур людиною, фактори впливу на відчуття та їх взаємозв’язок з фактурою. На основі теоретичних досліджень визначено основні різновиди фактур матеріалів за ступенем рельєфу та блиску, їх фізичні характеристики. При аналізі тенденцій розвитку сучасного дизайну виокремлено ряд матеріалів, які найчастіше застосовують при створенні меблів. До них відносяться: дерево, метал, скло, камінь, текстиль та папір. Визначено смаки та вподобання сучасного суспільства, які полягають у прагненні до широкого використання природних матеріалів або їх штучних замінників у випадку більшої практичності та можливостей. Перспективним напрямком є створення різних за фактурою меблів для підвищення тактильної взаємодії людини з середовищем.